Nazivi rijeka i potoka Publicador del fil: Violeta Farrell
|
Kako prevodite nazive rijeka i potoka kad je ta riječ sastavni dio imena, npr. Crna Rijeka ili Rebrovački Potok? | | |
Када сам преводио на српски | May 24, 2022 |
књигу Џона Рида Рат на Источном фронту, у делу о Србији наишао сам на име места Rich Village. Признајем да нисам одмах схватио о ком је селу реч, мислио сам да је више опис села него име. Испоставило се да је у питању Богатић.
Мој је предлог да се остави име у оригиналу ... See more књигу Џона Рида Рат на Источном фронту, у делу о Србији наишао сам на име места Rich Village. Признајем да нисам одмах схватио о ком је селу реч, мислио сам да је више опис села него име. Испоставило се да је у питању Богатић.
Мој је предлог да се остави име у оригиналу а да се у загради напише превод. Ово не важи ако су у питању филмови, а ја сам их на стотине превео, јер је у преводима важно свако словно место па нема места „разбацивању”. Ако је у питању неки научни рад, обавезно је оставити у оригиналу.
У поменутом књизи, било је речи на многим језицима, осим енгл. и српског. Ја сам их остављао у оригиналу, а у подбелешци звездицом сам означавао превод. ▲ Collapse | | |
Violeta Farrell Regne Unit Local time: 04:13 Anglès a Serbi + ... AUTOR DEL TEMA
Slobodane,
Slažem se da treba nazive ostaviti u originalu. Baš ste me nasmijali sa slučajem Bogatić.
Ja sam više mislila na riječ potok kada je ona sastavni dio imena na našem jeziku. Prevodim jedan naučni rad i stalno se pominje Rebrovački potok. Ne znam da li je najbolje da ostavim riječ potok kako jeste (Rebrovački Potok) ili da prevedem sa Rebrovački Brook. | | |
Dejan Škrebić Bòsnia i Hercegovina Local time: 05:13 Anglès a Serbi + ... LOCALITZADOR DEL LLOC
Мислим да је добра аналогија размислити шта бисте урадили са називима „планина“ (Стара планина, Сува планина, Вучја планина...) или „улица“ у текстовима који нису адреса (Карађорђева улица, Савска улица, Динарска улица...)
Ја бих превео, као Stara mountain, Suva mountain, Vučja mountain,... Rebrovački brook, Crna river... | | |
No hi ha cap moderador específicament assignat en aquest fòrum.
Per a denunciar violacions de les normes del lloc o obtenir ajut, si us plau contacta amb el
personal del lloc »